Vigtige ting at huske når du køber bolig

At investere dine penge i en bolig er en kæmpe beslutning, som har en stor indflydelse på dit liv. Alene at finde en bolig, hvor du kan forestille dig hverdagene udspille sig, er en udfordring. Boligmarkedet er svært at navigere i og at finde en bolig, hvor kvaliteten svarer til prisen kan være vanskeligt. Eksempelvis vidste du måske ikke at et el eftersyn bør foretages før køb. Har du brug for nogle få råd med på vejen, oplyser denne artikel om vigtige ting at huske ved boligkøb.

Tjek på teknikken

Har du kig på en bolig til en god pris og som umiddelbart kan genopfriskes med en kærlig hånd, bør du sikre dig, at de tekniske dele i huset kan laves uden alt for store omkostninger.
 Til at starte med kan du kontakte fagfolk, som har viden og erfaringer med at kontrollere boliger. Det er eksempelvis en rigtig god idé få lavet et el eftersyn af en elektriker, inden du underskriver købskontrakten. En elektriker vil, under et el eftersyn, foretage stikprøver i boligen for fejl og mangler. Efter den udførte el eftersyn, vil du modtage en rapport og du vil hertil have et bedre grundlag til at vurdere om dette vil kræve særlige installationer, som kan sprænge dit budget for boligkøbet. Et el eftersyn er blot en af mange ting, de faglærte kan hjælpe dig med – læs mere her om deres services. Når du foretager så betydningsfuld et køb, skal du forsikre dig at kvaliteten af boligen holder og omkostningerne for at genoprette det ødelagte er overkommeligt. Hold øje med om der er særlige ting, som kan stikke ud og giver dig en dårlig mavefornemmelse. Du bør måske få tjekket badeværelset og kælderen for fugt, og kloakledninger for revner og kollaps, hvis det er et hus som skal købes.

Forbered dig på omkostningerne

Før du forelsker dig i drømmeboligen, er det væsentligt at vide hvordan du har tænkt dig at finansiere købet. Typisk kan du kontakte din bank og få tildelt en rådgiver, som vil præsentere forslag til hvordan et lån kan optages samt hvor meget. Hertil vil du blive bedt om at fremlægge dokumentationer, såsom budgetter. Du kan regne med, at deres fokus vil være på dit rådighedsbeløb og din gældsfaktor. Så inden du dagdrømmer alt for langt væk, kan du muligvis allerede nu overveje om budgettet holder til at optage et lån til boligen af dine drømme – og hvis ikke, hvad kan du omlægge budgettet for at gøre det muligt. Da hver bankrådgiver har interesser for at sælge netop deres lån, bør du indhente flere tilbud for at få den bedst mulige aftale for dig. Derudover kan du næsten bide dig sikker på, at der vil være nogle uforudsete omkostninger ved boligkøb – de kan dukke op i form af nødvendige installationer, administrationsgebyrer, nødvendige forsikringer, etc. Det kan derfor være en stor fordel i det lange løb, at få tjek på teknikken i boligen og have en opsparing til nødsituationer – så forebygger du højere grad økonomiske lavpunkter, og kan i stedet, i ro og mag, finde dig til rette i dit nye hjem.